Nyitva tartás

1098 Budapest

Dési Huber utca 7.

Hétköznap:
9 - 17 óráig

Szombaton:
9 - 14 óráig

TOP termékek

Házhozszállítás

Blogbejegyzések

Hogyan szerettesd meg a gyermekeddel az olvasást?

Szalai-Lászlók Kitti
2023.02.10 14:28
Hogyan szerettesd meg a gyermekeddel az olvasást?

Olvasóvá nevelni a gyermeket az egyik legnehezebb feladat. Felgyorsult világunkban az okostelefonok, a televízió és a videójátékok gyakorolnak hatást a gyermekekre, a könyvekhez egyre kevesebben nyúlnak. Pedig a könyvek olvasásával fejlődik a szókincs, a kifejezőkészség, a kreativitás és a fantázia. Szalai-Lászlók Kitti játékaival pedig a kezdeti nehézségeken is túllendülhetünk.

 

Hogyan születtek meg a Játszva olvass! játékok?

A munkám során sokszor találkozom olyan gyerekekkel, akiket csak játékos módszerrel lehet rávenni a tanulásra, innen jött az ötlet, hogy olyan játékokat tervezzek, amelyekkel a tanulás szórakoztató is lehet.
Egy nyáron nehéz időszakon mentem keresztül és akkor döntöttem úgy, hogy a gyorsan megrajzolt játékokat elkészíttetem grafikussal, hogy mások is tudják használni és megkönnyítsem a pedagógusok, szülők és a gyermekek helyzetét. Ekkor születtek meg a Játszva olvass! játékok.

 

Kik használhatják a Játszva olvass! játékokat?

A Játszva olvass! játékokat használhatják pedagógusok, gyógypedagógusok, de akár szülők is.
A játékok módszertana, játékszabálya egyszerű, ezért otthoni gyakorláshoz is kiváló eszköz lehet. A játékokat minimum két fő használhatja egyszerre, mindegyik játékhoz szükség van dobókockára is, de a játékidő mindössze néhány perc.

 

Milyen képességeket fejlesztenek a játékok?

Egy csomag játék több játéktáblát tartalmaz. A játékok a fokozatosság elve szerint vannak felépítve.

Az első játék a hangok megkülönböztetését gyakoroltatja, az auditív differenciálás képességét fejleszti, ezáltal képes lesz a gyermek a hasonló hangzású hangokat megkülönböztetni. (pl: v-f, k-g) Ezt a játékot már célszerű nagycsoportos óvodás gyermekkel is megismertetni, így az iskolába lépéskor már sikerélménye lesz, és nagyobb kedvvel veti bele magát a betűk világába.

A második játék a 3-4 betűs szavak olvasását gyakoroltatja, ezt követi az 5-6 betűs szavak táblája, majd a hosszú szavak táblája. Az utolsó játék a szövegértést gyakoroltatja. Tapasztalatom szerint, egy olyan gyerek, aki nem szeret olvasni, el sem kezdi az olvasást, ha meglát a könyvben egy hosszabb szót vagy szöveget. Emiatt tartom fontosnak, hogy a játékok fokozatosan nehezedjenek és mindenki a rövidebb szavakkal gyakoroljon először, hogy mindenképp legyen sikerélménye.

Mindegyik játéktáblán megjelennek az adott betűk valamilyen állat vagy tárgy képébe ágyazva, ez a vizuális megerősítést segíti. A gyermekek ezáltal könnyebben megjegyzik az adott betűt, mert tudják mihez kapcsolni.

 

„b” mint bakancs

„d” mint dínó

A játékok nehezíthetőek, ha a szavak elolvasását követően, a gyermek leszótagolja, mondatba foglalja vagy megnevezi az adott szó szófaját.

Kiemelt figyelmet fordítok arra, hogy a játékok minden olyan képességterület fejlesztésére alkalmasak legyenek, amelyek az olvasás elsajátításához szükségesek. Ilyenek a vizuális, auditív differenciálás, síkban való tájékozódás, figyelem, emlékezet, analízis-szintézis, fonológiai tudatosság fejlesztése. Továbbá a játékok fejlesztik a szövegértést, szociális készségeket és szókincsbővítésre is kiváló eszközök.

 

Játszva olvass játékok módszertana diszlexiás gyermek esetében

Fontos, hogy ha a gyermek olvasásban téveszti a „b-d” betűket, akkor a „b” betűs játékcsomaggal kezdjük a játékot. (Ezek a játékok „d” betűs szavakat nem tartalmaznak). Ezt követően az egyre hosszabb szavakat tartalmazó táblákkal játszunk. Időnként célszerű visszatérni az első játékhoz vagy a rövidebb szavak tartalmazó játékokhoz. Amikor a gyermek a „b” betűt már jól ismeri, akkor lehet áttérni más, teljesen eltérő kinézetű és hangzású betűre. Ezt követően folytassuk a játékot a „d” betűs csomaggal. Amikor a gyermek már ezt a betűt is jól ismeri, akkor ismételten tartsunk egy kis „szünetet”, majd később a mindkét betűt (b-d) tartalmazó játékcsomaggal játszunk. Ez a haladási terv minden tévesztett betűpárnál követendő.

 

A játékokat IDE kattintva találhatod meg webáruházunkban.