Nyári nyitvatartás

1098 Budapest

Dési Huber utca 7.

Hétköznap:
9 - 17 óráig

Szombaton:
Zárva

TOP termékek

Házhozszállítás

Az egyke esszé

Az egyke esszé
Az egyke esszé

Ha igaz az "előrejelzés", mely szerint két emberöltő alatt általánossá válhat az egyke (?), akkor tudnunk kell: milyennek, kinek, minek érzi magát - az egyke -, és miként viselkedik majd az egykék halmazával felálló "egyke-emberiség". Sok minden átgondolásra (sőt átérzésre!) vár. Mire lesznek képesek, alkalmasak érzelmileg, emberileg az "egyke-emberek" - mely egyke-emberi minőség máris meghatározni látszik korunk gazdasági, kulturális, etikai viszonyrendszereit. Miközben Kínában az egyke egyedül üdvözítő voltára nevelik a kamaszlányokat-fiukat (az egyke "vállalást" ott az állam támogatja, a több gyerek vállalását szankcionálja!) - addig nálunk a több gyerek vállalás szépségét és fontosságát kínáljuk (perspektívaként!) serdülőinknek. Kérdés: emberileg, erkölcsileg, logikailag miként egyeztethető össze e két ellentétes társadalmi-erkölcsi-érzelmi "elvárás" a Földön? A kérdésre adott válaszokkal máris a bolygónkon élő ember legfontosabb jogainak, érzelmeinek, erkölcsének, döntéseinek problematikájához érkezünk.

Bővebben
2 940 Ft
Részletek

Az egyke-jelenségbe (vagy ellentétébe, a "túlnépesedésbe") mindenki beleütközik, aki eligazodni akar e korban, amelyben élünk.
Szávai Ilonának a FORDULÓPONT főszerkesztőjeként, kiadói programok irányítójaként, szerzőként évtizedek óta "alaptevékenysége": jelenségekkel szembesülni - és viszonyulni. Őszinteségre és kiterjedt tájékozódásra törekszik, amikor "érintettként" elhatározza, hogy könyvet szentel az egykének. Kitartóan, következetesen és beleérzéssel faggatja a tényeket, családja tagjait is beleértve. Gyerekhalállal végződött szülése után világra jött (második) gyereke "statisztikailag egyke". Szerzőnk érzelmi érintettsége mellett intellektuális elkötelezettsége is szembeötlő: mindenre kiterjedő "olvasókönyve" követi az egykét a magyar hagyományban; a valóságban és az azt "feldolgozó" szociológiában, irodalomban; a nagyvilágban; olykor egymásnak ellentmondó felfogásokat ismertet és ütköztet... És könyvében teret kap maga a gyerek, aki izgalmas "közvélemény-kutatás" szereplőjeként beszédesen vall a jövőről. Minden áltudományos fontoskodást mellőző, nagyon emberi hangú, fontos könyv AZ EGYKE.

Adatok
Kiadó
Pont Kiadó
Szerző
Szávai Ilona
Méret
B/5
Oldalszám
152 oldal
Cikkszám
9786155500442
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

Hasonló termékek