Nyitva tartás

1098 Budapest

Dési Huber utca 7.

Hétköznap:
9 - 17 óráig

Szombaton:
9 - 14 óráig

TOP termékek

Házhozszállítás

Kedves Vásárlónk! Webáruházunk és üzletünk készlete eltérhet egymástól. Kérjük konkrét termék iránt érdeklődjön elérhetőségeinken!

A deviáns magatartás szociológiai alapjai és megjelenési formái a modern társadalomban

A deviáns magatartás szociológiai alapjai és megjelenési formái a modern társadalomban
A deviáns magatartás szociológiai alapjai és megjelenési formái a modern társadalomban

A kötet a devinancia fogalmi kereteit tartalmazó bevezető rész után a devinanciát mint társadalmi jelenséget magyarázó szociológiai elméleteket, az egyes devianciaformákat és a megelőzés lehetőségeit mutatja be. Az anómia-elméletek, a kultúra és szubkultúra elméletek, a szimbolikus interakcionizmus, az ökológiai modell, a konfliktuselmélet, a differenciális asszociáció, a radikális kriminológia elmélete és a fenomenológiai megközelítés mind-mind sajátos szempontból közelít a deviáns jelenségek értelmezéséhez.

Bővebben
Részletek

A fejezetekből világosan kitűnik, hogy az adott elmélet pontosan mivel járult hozzá a deviancia szociológiai elméleti kereteinek megszilárdításához, de rávilágít az adott modell gyenge pontjaira és hiányosságaira is, amelyeket az elmélet megszületése után gyakran kritikákkal illették.

A könyv második része a részletes deviancia-tannak felel meg, amelyben az egyes devianciaformák kerülnek alapos ismertetésre. Az alkoholizmus, az öngyilkosság, a drogproblémák, a mentális zavarok és a bűnözés, mint 'klasszikus' deviáns jelenségek mellett sor kerül néhány sajátos deviancia bemutatására is, mint a graffiti világa és a homoszexualitás vagy a betegségek deviancia-elmélete, amely érinti napjaink egyik kiemelt kórállapota, az AIDS fenomenológiai elemzését is. A részletes devianciaformák bemutatása során - ahol csak lehetséges - a magyar társadalmi valóság bemutatására is törekedtünk, hiszen a deviáns jelenségek közül számos hazánkban igen magas előfordulású, mint például az öngyilkosság vagy az alkoholizmus.

A könyv harmadik része a megelőzés lehetőségeinek összefoglalása, s ezzel zárul a könyv, mintegy integrálva is az előző fejezeteket. Didaktikai célból külön választottuk az általános megelőzési alapelveket és a specifikus módszereket. Éppen ez a fejezet járulhat hozzá leginkább a klinikai szociológiai módszertan gazdagodásához és lehetséges gyakorlati alkalmazásához. 

Adatok
Cikkszám
13777
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

Kiegészítő termékek
Hasonló termékek