Nyitva tartás

1098 Budapest

Dési Huber utca 7.

Hétköznap:
9 - 17 óráig

Szombaton:
9 - 14 óráig

TOP termékek

Házhozszállítás

Kedves Vásárlónk! Webáruházunk és üzletünk készlete eltérhet egymástól. Kérjük konkrét termék iránt érdeklődjön elérhetőségeinken!

Tájszavak

Tájszavak
Tájszavak

A magyar nyelvjárások atlaszának szavai, szóalakjai

A Tájszavak című gyűjtemény ismeretterjesztő munka, amely könyv formában adja közre A magyar nyelvjárások atlaszának térképlapjain található tájnyelvi anyagot. A gyűjtemény 950 szócikkének élén egy-egy közszó áll, amit követ azoknak a tájszavaknak, szóalakoknak a sora, melyeket a tájnyelvben használnak a köznyelvi címszó helyett; ezek száma 13 590.

A közreadott nyelvi anyag egy mára szinte eltűnt paraszti-gazdálkodó világ lenyomata. Korunk gyermekének már gyakran ismeretlenül csengenek az áspa, borona, járom, kapca, kéve, tiloló stb. szavak. Ezért a Tájszavak gyűjtemény egyrészről a benne közölt rajzokkal bizonyos mértékig ismerteti is a letűnt paraszti-gazdálkodó kornak ezeket a ma már a mindennapokban nem használt tárgyait, eszközeit. Másrészről gyűjteményünk megmutatja, hogy egy-egy köznyelvi szónak milyen tájnyelvi változatai élnek, illetve éltek nyelvünkben, pl.:

  • egres biszke, büszke, füge, köszméte, tüskésszőlő;
  • létra grádics, lábitó, lajtorja;
  • szakajtó cipóskas, kenyérkosár, szakasztó, szalmatál, véka, zsombor;
  • vakondok güzü, hörcsög, kuzán, pocok, vakhöncsök, vakondék.

 

Globalizálódó, uniformizálódó világunkban szellemi csemege Kárpát-medencei magyar nyelv hajdani szókincsbeli sokszínűségére, gazdagságára való rácsodálkozás.

1 490 Ft
Nincs raktáron
Adatok
Kiadó
Tinta Kiadó
Cikkszám
12711
Vélemények

Legyen Ön az első, aki véleményt ír!

Hasonló termékek